Geschiedenis Maple Leaf Munt

Sinds 1979 wordt door de Canadian Mint de Maple Leaf geslagen die is ingevoerd om te concurreren met de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Dat in de geschiedenis Maple Leaf munten slechts een begin bleken te zijn van nog meer verschillende soorten beleggingsmunten waarmee regeringen hun nationale industrieën wilden beschermen had toen waarschijnlijk niemand durven vermoeden.

Het was Walter Ott die als de geestelijk vader van de Maple Leaf munt geschiedenis schreef. In 1979 was de enige gouden beleggingsmunt de Zuid Afrikaanse Krugerrand die echter niet voor iedereen beschikbaar was. Dit kwam omdat de boycot tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika de uitvoer van deze munten verbood. Toch was de munt enorm populair onder beleggers omdat het een andere manier van beleggen was dan de bekende baren die destijds niet altijd in kleinere gewichten beschikbaar waren. Om in een groeiende vraag naar gouden beleggingsmunten te voorzien en om een graantje mee te pikken van de drang van beleggers en verzamelaars om munten van edelmetaal te kopen werd de gouden Maple Leaf munt uitgevonden. De gouden Maple Leaf geschiedenis begon dan ook met een 99,9 procent puur gouden munt die een gewicht van 1 troy ounce had.

Volgens de geschiedenis Maple Leaf munt werden deze munten geslagen tot en met oktober 1982. Het was de Canadian Mint toen al duidelijk dat ze een gouden formule hadden gevonden en er werden meer modellen geïntroduceerd. Vanaf november van dat jaar werden de Maple Leaf munt geschiedenis verrijkt met munten die van 99,99 procent puur goud geslagen werden en die naast de bekende 1 ounce munt ook een kwart ounce en een tiende ounce munt boden. De geschiedenis laat ook optekenen dat in 1986 het programma uitgebreid werd met een gouden munt van een halve ounce.

Aan de geschiedenis Maple Leaf munt wordt in 1988 een nieuw hoofdstuk toegevoegd met twee nieuw munten. De platinum Maple Leaf werd in gewichten van een ounce, een halve ounce, een kwart ounce en een tiende ounce 99,95 procent puur platinum aan het programma toegevoegd. Vijf jaar later kwam daar een twintigste ounce exemplaar bij en het vijfentwintig jubileum van de Maple Leaf werd gevierd met een vijftiende ounce munt. Ook was 1988 het jaar dat de zilver Maple Leaf geschiedenis begon met de invoering van een munt van 1 ounce. Vanwege de geringere waarde van zilver werden deze munten allen geslagen met een gewicht van 1 ounce en dat is tot op de dag van vandaag nog niet veranderd. De geschiedenis Maple Leaf munt heeft erg weinig veranderingen in de zilveren munten laten zien. De munten zijn sinds het begin van 99,99 procent puur aluminium geslagen, aan de ene kant wordt de munt opgesierd door het traditionele kastanjeblad. Dit is het nationale symbool van Canada en deze zal de Maple Leaf munt herkomst eenvoudig weggeven. De andere kant moet het doen met een afbeelding van koningin Elizabeth van Engeland die ook het staatshoofd van Canada is omdat Canada deel uit maakt van het Gemenebest van staten. De geschiedenis Maple Leaf is daardoor helemaal verbonden met Canada en hun geschiedenis.

Vandaag de dag wordt de geschiedenis Maple Leaf munt geschreven door de gouden, zilveren, platinum en sinds 2005 ook door palladium uitvoeringen. Deze laatste wordt geslagen van 99,95 procent puur palladium en alleen in een gewicht van 1 ounce. Dit is een welkome aanvulling van het Maple Leaf programma die door veel beleggers node gemist werd. Al deze munten waren zogenaamde ‘bullion coins’ die speciaal voor beleggers geslagen werden en vaak in buisjes van twintig geleverd werden. Toch had de Canadian mint nog een ander hoofdstuk aan de geschiedenis Maple Leaf munt toe te voegen. Dit waren de munten die speciaal voor verzamelaars werden geslagen en die de naam ‘proof coin’ dragen. Dit werd door de jaren heen een zeer belangrijk onderdeel van de productie van de Canadian Mint en er zijn vele speciale uitvoeringen geslagen. De gouden Maple Leaf geschiedenis laat bijvoorbeeld uitvoeringen rond speciale gebeurtenissen zien en hierbij moet u denken aan wereld exposities en de Olympische Spelen. Eenzelfde scenario is ook terug te zien in de zilver Maple Leaf geschiedenis waar u ook deze speciale uitvoeringen zult komen. De zeer speciale bi-metaal Maple Leaf munt die van goud en zilver is gemaakt en de uitvoeringen die voorzien zijn van verf of van een hologram maken het Maple Leaf programma tot een bont gezelschap van zeer veel verschillende modellen.

En hoewel de Maple Leaf munt herkomst op alle modellen duidelijk waar te nemen is, lijkt het wel dat aan het bedienen van de verzamel markt meer waarde wordt gehecht dan aan het slaan van munten voor beleggers. Laat dat echter voor u geen belemmering zijn om een van de puurste beleggingsmunten op de markt aan te kopen bij de webshop die u hier zult vinden om daarmee een mooie winst te behalen zoals het in de Maple Leaf munt geschiedenis ooit bedoeld was.