Gouden Maple Leaf Munt

Bij het kopen van de verschillende munten uit het Maple Leaf programma kunt u kiezen uit verschillende materialen. De gouden Maple Leaf is daarbij de belangrijkste munt die geslagen wordt en ook de munt waarmee het Maple Leaf programma begonnen is. U kunt met deze munt beleggen in puur goud op een manier die naast winstgevend ook heel erg mooi is.

De aanschaf van een gouden Maple Leaf munt is een belegging is puur goud die u alle voordelen van het beleggen in goud op kan leveren. Deze mooie gouden munt is de eerste Maple Leaf munt die in 1979 geïntroduceerd werd als tegenhanger van de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Bij de aanschaf van de Maple Leaf munt goud uitzoeken zal u de eerste jaren een munt opgeleverd hebben die gemaakt was van 99,9 procent puur goud. Het doel van de introductie was dan wel duidelijk gesteld maar toch werd niet overhaast te werk gegaan. De eerste drie jaren werd alleen een gouden Maple Leaf munt geslagen van 1 ounce 99,9 procent puur goud. Pas toen het succes van de Maple Leaf verzekerd was werd het programma uitgebreid met twee kleinere uitvoeringen van een kwart ounce en een tiende ounce. Tegelijkertijd werd ook de puurheid van de munt verhoogd en werden de munten vanaf november 1982 geslagen van 99,99 procent puur goud. Wederom drie jaar later werd een volgende gewicht gouden Maple Leaf aan het programma toegevoegd die een halve ounce woog. In 1994 werd kortstondig een munt van een vijftiende ounce geslagen maar dit bleek geen succes, tot op de dag van vandaag worden, met uitzondering van de vijftiende ounce, de genoemde gewichten nog steeds geslagen.

Een gouden Maple Leaf munt die u bij een webshop tegen zult komen zal over het algemeen van een recente jaargang zijn. Dit komt omdat er een aantal munten op voorraad wordt genomen die eerst verkocht zullen worden alvorens er een nieuwe voorraad aangekocht wordt. Op zich maakt dit natuurlijk helemaal niet uit omdat u de munt niet aan koopt om de verzamelwaarde maar vanwege de waarde in goud. Bij het gouden Maple Leaf kopen kan het jaartal alleen belangrijk zijn als u munten van een kleiner gewicht aal zou willen kopen. Toch worden deze kleinere munten niet heel erg vaak aangeboden op de Nederlandse beleggingsmarkt. Zo af en toe zult u enkele uitvoeringen van een halve ounce tegen komen maar de kleinere uitvoeringen van de gouden Maple Leaf worden voornamelijk in sets geleverd die onder verzamelaars de grootste populariteit genieten. Er zijn door de jaren heen twee soorten Maple Leaf munten geslagen van drie soorten goud. Zoals gezegd werd de eerste jaren de gouden Maple Leaf munt geslagen van 99,9 procent goud en later van 99,99 procent puur goud. Deze munten zijn de ‘bullion coin’ munten die speciaal bedoeld zijn voor het beleggen in goud. Daarnaast wordt er ook de ‘proof coin’ geslagen die bedoeld zijn voor het verzamelen van deze mooie munten. Bij het aanschaffen van een verzamel uitvoering van de Maple Leaf munt goud kiezen zal u echter iets meer gaan kosten dan alleen de waarde aan goud.

Dit komt omdat deze uitvoeringen speciaal gemaakt zijn om te verzamelen waarbij de munt extra voorzichtig is behandeld opdat er absoluut geen krassen opkomen. Waar de beleggingsvariant van de gouden Maple Leaf met meerdere exemplaren in een tube geleverd zal worden zullen de ‘proof coin’ exemplaren een eigen verpakking krijgen. Ook zult u van deze gouden munt de meeste uitvoeringen tegen komen die u moet kunnen herkennen als u dar naar op zoek bent. Voor de meeste beleggers is dit echter niet interessant omdat de prijs van een dergelijke gouden Maple Leaf munt vaak veel hoger is dan de prijs van goud. Dit komt omdat verzamelaars vaak meer willen betalen voor die ene uitvoering als dat hun verzameling compleet maakt. Een gouden Maple Leaf kopen kan u daarbij echter wel munten opleveren die voor speciale gelegenheden zoals de Olympische spelen geslagen zijn. Ook zijn er speciale oplages geslagen waarvoor 99,999 procent puur goud is gebruikt. Niet te koop maar wel in het Maple Leaf programma geslagen is het 100 kilo gewicht gouden Maple Leaf waarvan er slechts vijf geslagen zijn. De andere bijzondere uitvoeringen zullen beschilderd zijn of zijn voorzien van een hologram en allen hebben deze munten een hoge verzamelwaarde. Voor de belegger gaat het bij de gouden Maple Leaf munt echter om het goud en zal de geschiedenis Maple Leaf munt op de tweede plaats komen tenzij u graag uw munten uitstalt terwijl ze meer waard worden.